Sendt til tælling // Boganmeldelse // Kristen Callihan

SKAM. En skam SKAM er slut. Sammen om skammen. Skammer du dig?

Halllooo.. Serr ? Er SKAM ikke slut ? Er det så ikke på tide at komme sig ud af bobla si? Den SKAM-boble du har befundet dig i siden november sidste år ? Den er færdig. Den er slut. Der kommer ikke flere afsnit. Nu må du faen mig lige tage dig lidt sammen ass…. Og helt ærligt – SKAM er jo slet ikke for dig – det er for 17-årige nordmænd…

Der er bare lige det.. SKAM slutter aldri å imponere! Ej, seriøst, SKAM slutter aldrig, ville jeg egentlig sige. Det er bare sådan, at i hver eneste sætning jeg laver. I hver eneste sang jeg hører. I hver eneste bog jeg læser. I hver eneste sammenhæng (næsten), klarer jeg ikke, og IKKE tænke bare bitte litt på SKAM. Jeg. Kan. Ikke. Gøre. For. Det.!

Men heldigvis  ved jeg, at jeg ikke er alene.

Jeg er heldigvis beriget med venner der har det lige som mig. Både venner i den helt rigtige verden, som jeg kan kramme i virkeligheden. Men også venner på nettet. I flere forskellige grupper, er jeg (rimelig) aktiv – i nogle perioder mere end andre fåsds.

(OK – lad mig lige indskyde en fodnote!! Der kommer igennem hele dette indlæg til at være SKAM citater! SKAM replikker! Norsk?Dorsk? Ting som kun de, der er lidt i samme bobla som jeg, vil forstå! SÅN erret bare. Og der er en kæmpe blanding af både norsk og dansk – jeg kan ikke rigtigt klare og bare skrive dansk lengere.. Håber du bærer over med mig – Det var bare lige det jeg ville sige..)

Som I måske ved, så kom jeg først igang med SKAM da de var midt i sæson 3 (Og for en gjeng, sæson 3 hadde med) – Jeg bingede sæson 1 og 2, og halvvejs ind i sæson 3. OG SÅ VAR DER IKKE MERE!!! Da lærte jeg så om det de kaldte for REALTID ! (Er i klar for det – for der kommer en forklaring her:)

SKAM er overalt (Overalt Vilde.. På Kjellands Plass..) ! På nettet, i tv, på instagram. De fleste karakterer i SKAM havde en Instagramkonto. I sæson 3, som jo var ISAK sin sæson, var det ham man fulgte på skam.p3.no – den side bør ALLE gå ind og se. For ellers misser man altså nogle små øjeblikke om man så må sige….. – feks. den om Jeg klarer ikke å konse…. (ELLER EVENs film til ISAK – som man hører om i sæson 4) Og jeg ved godt, at man ikke kan se andet end sæson 4 på skam.p3.no, uden VPN forbindelse. Men man HAR kunnet se det hele på DR, og samtidig kunne man følge med i alt det der ikke lige var klip – altså på siden. Så man kunne se afsnit på DR, og samtidigt følge med i alt udenom på p3.no.

Nu kommer der en forklaring til dig der IKKE har set SKAM på norsk… Har du set den på skam.p3.no – kan du springe dette afsnit over..

ISAKs sms og messenger meddelelser var dem man så i denne sæson. Hans meldinger til alle de andre. Hver eneste lille melding der kom til eller fra ISAK. Og dem finder man på skam.p3.no.

Hver fredag blev der vist et afsnit på Norsk fjernsyn. Det var hele ugens små klip, samlet i et afsnit. Alle Jer der har set SKAM på dansk fjernsyn – kender (kanskje) ikke til skam.p3.no. Og sikkert heller ikke til alle de fine meldinger, eller ig-opdateringer. (I er virkelig gået glip af noe) Og det er her vi er flere der mener, at serien bør ses på norsk.. Jeg kunne ikke forstå en dritt norsk! Da jeg startede tilbage i oktober. Nu vil jeg vove den påstand at jeg forstår det meste..

I løbet af ugen kom der, UVIST på hvilket tidspunkt, et eller andet nyt op på skam.p3.no. Det kunne være disse fine meldinger, eller ig opdateringer (Og lad mig så sige, at man ikke ser alle ig opdateringerne her – kun de som ISAK er involveret i. Hvis der kom noget på NOORA sin ig – så man det ikke – så her måtte man følge alle karaktererne for at få opdateringer – eller følge med i Kosegruppa.dk eller foge… 🙂 ) Eller det kunne være ei liten klip ! Det kunne vare fra 1 minut til måske 7 minutter. OG HUSK på, at ingen anede (bortset fra NRK og Mari Magnus..), hvornår det kom, eller hvor længe det varede. (Mange har været innom en tur på do! i løbet af sæsonerne.. Foråsidetsånn!) – Selv var jeg f.eks. til julefrokost (Julebord – for dere Nordmænd), da klippet O Helga Natt, i Sagene kirke kom… Men jeg ventede til jeg kom hjem. Og så, så jeg det 3 gange i rap! Eller noe..

Disse små klip, var man virkelig helt hekta på. Fordi man blev overrasket, spændt, nervøs, helt oppe at køre, når alle i Kosegruppa.dk råbte op om at der var KLIIIIIIIP!. Og man ville så gerne selv se klippet, inden de begyndte at tale løs om det. For det var det der skete. Man talte, tyggede det igennem, diskuterede, analyserede det til plukfisk. Og indtil der var tekster på, fik man kanskje lidt hjælp fra de søde folk fra nord <3 Det var helt fantastisk digg. Man var i boblen…

Så blev det jul, og det sidste vi hørte til ISAK lige inden alt gik i sort, var LIVET ER NÅ! – Han kiggede på EVEN og de kiggede på hverandre. LIVET ER NÅ! OG det er jo så sandt. Men fy faen, det var hårdt. At det var (midlertidig) slut. At sæson 3, den diggeste sæson af alle, var slut. Finito. Jeg ved der var mange der græd (cries in norwegian).Og jeg er bare EVAK fan ! (Hvis du ikke skulle have opdaget det..) De to ass. De havde noget helt specielt. De gjorde noget helt specielt. Jeg er forelsket i deres forelskelse. Så er det sagt. Færdig slut. Sæson 1 var god. Sæson 2 var god. Sæson 3 var GULD. Sæson 4 var god (Ej okay, den var ganske bra, men kanskje jeg bare synes der var lidt for lidt EVAK med 😉 )

For en kjemi…

Nå! Men vi havde modet oppe. Der kom jo mere, men vi anede ikke hvornår. Vi var (virkelig, virkelig) mange der håbede/troede/bad til, at det blev Even sin sesong. Vi var slet ikke færdige med at høre om Even. Om hans historie. Om EVAK sin kærlighed til hverandre. Om deres boble. Deres kjemi. For serr ? Jeg har aldrig set nogen have en sådan electric chemestry going on. De var så ærlige i deres udtryk. De så ud til at det hele var sandt. Jeg tror aldrig jeg har set nogen spille så bra skuespil som de 2 gutta. Heldigvis vandt de også “Årets TV-par”  for det da. Fy faen, som en uge vi var igennem da vi alle sad og stemte på livet løs. Og vi skulle trykke på skilte, og vetta faen jeg, hvad vi ikke skulle. Jeg nævner IKKE hvor mange gange jeg stemte… foråsidetsånn – jeg har nok heller ikke tal på det… Men for en gjeng vi var i gruppa da vi var igang..

Nå men tiden gik.. Og gik og gik. Og ingenting skete. Det var som om de trak tiden ud, blot for at pine os.

Men endelig blev trailer for sesong 4 sendt. Baglæns…. Og den nye main var Sana. !! Men Evak var med i trailer, så det måtte vi jo trøste os med da.  Men  det faktum at man her fik at vide, at sæson 4 var den absolut sidste, det var drøyt. Vi havde alle glædet os til 6 sæsoner… (Sæson 4 var EVEN – Sæson 5 var SANA og sæson 6 var VILDE !  – synes mange.. 😉 ) Men det blev brat taget fra os alle, da vi fik at vide at dette var sidste sæson..

Den trailer blev godt nok også gennemtygget. Hvorfor var den baglæns? Hvorfor spænder Sana ben for Eva? Hvorfor bløder Even?

Da vi var kommet os lidt over det hele, gik det selvfølgelig bedre, selvom jeg faktisk tror, at mange var i chok..

Sæson 4 begynder, og allerede i de første minutter ser vi EVAK – og de er ved at flytte sammen. ARHHMEN mit hjerte var ved at briste. JA tak, blev der sagt. Så kan resten egentlig være ligemeget 😉 Sorry.. Men EVAK er endgame…

SÅ var der jo den dag der hed d. 12. Maj. Herre mit hatt! (TAK Morten Hegseth.. 😀 ) for en dag. En dag jeg aldrig i mit liv vil glemme. Er du EVAK tilhænger, ved du nøjagtig hvilken dag jeg mener!! Der var Gullruten. Den dag hvor SKAM og Henrik og Tarjei var nomineret. SKAM var nomineret, og vandt årets TV-øjeblik for O Helga Natt, (Som T og H var på scenen og modtage sammen med de kuleste gutter – Marlon, Sacha og David. (Jonas,  Mahdi og Magnus)) og Tarjei var nomineret til Bedste mandlige skuespiller, som han desværre ikke vandt prisen for, hvilket jeg slet, slet, slet, sle… ikke forstår..  Men altså.. ISAK og EVEN vandt til gengæld Publikumsprisen <3På den her fine, fine kveld – Gullruten d. 12. Maj ( 😀 ) sad de 2 gutta ved siden af hinanden. Så er der det de kalder KISSCAM – måske kender du det fra store Baseball kampe i udlandet ? Der har jeg set det ihvertfald. Det går ud på, at det her kamera kører rundt blandt publikum, og der hvor det så lander – de 2 skal kysse.

SÅ! kameraet er på vej hen mod Tarjei og Henrik. Og man tænkte bare… JAJAJA – eller NEJNEJNEJ. Eller skriiig.. Først kigger H på T – så kigger T på H. H kører et evt. tyggis rundt i munden ? (Serr – jeg er sikker på det er tyggis… 😉 ) Så nikker H mod dem på scenen. Og så kigger de på hinanden – T løfter øjenbrynet, og siger (det ser sådan ud på munden ihvertfald – FOGE har analysert – og de kan mundaflæse…) Jeg har lyst.. Og så – tager H sin hånd om nakken på T, og T tager hånden om på H. Og SÅ – så dykker de ind… i hinanden – og glemmer at der er nogen der ser på. Eller det tror jeg ihvertfald H gør.. Men T trækker sig så væk – Der må ha lydt et PLOP – da hans mund slap H’s. Og så nikker de til hinanden – og T blinker…. Fy faen det var hot a.f… Og hele salen er gået amok, og hele FOGE gik amok.. Og jeg elsker David og Marlons udtryk 😉 Det var så digg, at det flød over på instagram. Man kan se det igen og igen, både i slow mo, og i endda mere slow mo – og i gentagelse og… Ej ok. du har nok forstået det 😉 Og ellers tjek lige det her klip…

Flere fantegninger blev med i serien. Bla. denne, fra virkelig dygtige Pernille, som – uden Pernille selv vidste det, hang bagved ISAK, da vi besøgte dem i deres nye lejlighed <3 Er hun ikke bare fantastisk dygtig ? Jeg har fået lov at bruge billedet <3 OG hun har lavet så mange fine tegninger af flere andre karakterer fra SKAM.SKAM, Sæson 3, EVAK, Pernille Eleonora Yde,

Og som vi så det på TV.

Men også fantegninger fra Elli_Skam (på ig) har inspireret Julie Andem – så der er nogle af tegningerne, der simpelthen har ledt til scener i serien.. Det er altså bra af Julie Andem <3ELLI_SKAM, EVAK, SKAM, ISAK og EVEN

SKAM, ISAK og EVEN, EVAK

Der er mange flere fankontoer på instagram. Nogle er virkelig fine. Andre er virkelig mærkelige..  Der er fine tegninger om hvad de evt. kunne foretage sig, hvis de var sammen lige nu. Og nogle er fine, skønne og flotte. Andre er virkelig hotte…

Jeg har mødt de fineste, sødeste, og kuleste folk igennem SKAM. Og jeg er begyndt at gøre rare (på norsk..) ting. F.eks. skal jeg snart på hytta ( 🙂 ) med nogle virkelig dejlige piger. (Ikke at det er mærkeligt at tage på hytte egentlig, men jeg har ikke gjort noe sånt før…. Men fy faen jeg glæder mig guuurls..) Til november skal vi til Kbh. og høre Cezinando. Og til februar tager jeg turen til Oslo, for at se Tarjei spille med i Grease (jaja – det er selvfølgelig med pigerne fra LLJ igen – den beste buss av alle  😉 )

Men også masser af de søde folk  både i Kosegruppa.dk, i FOGE, og i “hemmelig gruppa”  – jeg veit ikke helt hvad jeg skulle gøre uten dere, ass.. TAKK fordi dere er dere <3 (Dét veit jeg faktisk ikke lige om man kan skrive på den måten? 😉 ) Takk fordi jeg kan være med i alle grupperne.

Pigerne havde for længst bestilt billet til Grease, men den dag jeg så denne lille videosnut – måtte jeg altså også med..

https://www.instagram.com/p/BXyP-A-H0lS/?taken-by=greasenorge

NÅ ! Men nu leser jeg fan fic.. HELE TIDEN. Hvis man følger forskellige forfattere, eller en fan fic i flere afsnit, får man det lidt ligesom under SKAM. For man vil gerne læse mere, mere, mere – og man ved ikke hvornår det kommer. MEN MAN glæder sig. For ½ år siden anede jeg ikke hvad det var, eller at det fandtes… Der var så nogle søde folk i FOGE, der begyndte at skrive egne fan fics. Simpelthen fordi vi ikke kunne få nok EVAK, og især imellem sæson 3 og 4. Så hvis man er bidt af EVAK, og gerne vil læse mere om dem. Ja – så er fan fic vejen frem…

Da jeg først fik øjnene op for det, kunne jeg faktisk ikke stoppe mig selv igen. SÅ nu er jeg også medlem af en (? Én ? – who am I kidding..) gruppe hvor de deler alle de fics de finder. Her kan man læse sæson 3 fra EVENs pov. Man kan læse om EVAK i år 2038. Man kan læse om ISAK der bliver gravid ! Tro mig, den er virkelig fantastisk – på trods af, at det er ISAK (wtf..) der bliver gravid. Den er så velskrevet og hyggelig at man fint forstår det hele.. Der er selvfølgelig også nogle om varulve – dem læser jeg ikke ! Men at læse om at de koser sig i årene frem. Om ISAK der bor i England med sin mor, og EVEN der skal være Aupair hos ham. Eller at ISAK jobber i Frøbanken langt oppe i Norge, og EVEN kommer og skal lave interiew med ham – og de finder hinanden – det er altså serr digg. JEG LOVER! Og jeg er (igen) ikke aleine.. Der er små enaktere. Der er nogle i mange afsnit. Der er en om EVEN og Son..ja der er i syden. Og han møder ISAK i flyet, da han ikke sidder sammen med Son..ja. Og selvfølgelig bliver EVEN helt vild med ISAK – og nu følger jeg altså den, og det går faktisk bare alt for langsomt 😉 Jeg må vite mere – NÅ! Kammerat 😉 Nogle er HOTTE A.F. Og det skal man jo lige overveje om man kan klare.. Eller ikke. Eller ikke.. Nogle er bare hyggelige og søde. Andre er fyldt med fluff. Andre igen er fyldt med sødme, fluff, flirt og smut! Det er bare at komme igang ass.

Der er også nogle der skriver fics om HENJEI. Det er bestemt ikke alle der klarer at læse om det, Fåsds – men uanset om det er ISAK og EVEN, eller det er HENRIK og TARJEI – så er det altid EVAK jeg ser for mig. F.eks. er der lavet flere fics om GULLRUTENKYSSET ! (Læs /se længere oppe, hvorfor der er flere der kan få historier om det..  😉 )

Dette er mit hidtil længste blogindlæg. Hvis du har holdt på så længe at du er kommet hertil, gætter jeg på, at du kanskje har det lidt ligesom jeg ?? Eller at du ryster på hovedet og tænker jeg er lidt for rar (på norsk) ? Lad mig endelig vide hvad du synes.. OG SPØRG endelig løs, hvis der er noget du finder rart, sødt, hyggeligt, eller du bare vil prate lidt skamsk. Bring it. Alle sprogfejlene er mine ! De koster ingenting..

Jeg har lavet et indlæg tidligere om SKAM – du kan læse det her – og jeg tænker lige at jeg vil genbruge det billede jeg lavede i december, da det hele var slut – altså sæson 3.. Nogle af de citater jeg synes bedst om i sæson 3. Det var alt for nu.  <3 ALT ER LOVE. LIVET ER NÅ!SKAM, EVAK, Isak og Even, Sæson 3,

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sendt til tælling // Boganmeldelse // Kristen Callihan