Boganmeldelse // Bare En Chance // Elle Kennedy & Sarina Bowen

SKAM Sæson 1 – EVA // Julie Andem // Råmanus

Reklame

Boganmeldelse

SKAM Sæson 1 – Eva

Titel:  Skam sæson 1, Eva

Forfatter: Julie Andem

Forlag: Høst & Søn

Serie: SKAM ( 4 sæsoner: Eva, Noora, Isak, Sana)

Genre: Ungdom/Kærlighed /YA/Venskab

Udgivet: 30.11.18

Antal sider: 206

Læst som: Papirbog – modtaget af forlaget. Skam, Skam sæson 1, Sæson 1 af Skam - Eva, Eva's sæson, Skam sæson 1, Råmanus, Julie Andem, Boganmeldelse, Anmeldelse, Jeg tror ikke at det kommer bag på særligt mange, ihvertfald ikke de af Jer der følger med på bloggen og instagram, at jeg er ret vild med serien SKAM. En norsk ungdomsserie der startede i 2016 – skrevet til og for ungdommen i Norge. Serien handler om en gruppe unge mennesker der går i gymnasiet. Deres hverdag – på godt og ondt. Deres venner, familie, kærester, håb og drømme. Om at være ung i en tid, der kan være svær at navigere rundt i.

Faktisk så var den her serie jo skrevet til ungdommen.. I Norge.. jo. Faktisk..  Men det kom helt bagpå skaberen af serien, Julie Andem, da hele verden pludselig fulgte med. Og det var folk i alle aldre. Altså også sådan nogle gamle koner som mig. Og hvorfor gjorde vi så det?

Ja, det er der lige så mange svar på, som der er mennesker. Men jeg kan fortælle (lidt om) hvorfor den ramte mig så dybt i hjertet. Jeg kan nemlig godt huske hvordan det er at være 16 år. At gå i gymnasiet (Jeg gik dog på Handelsskolen – men ..), hvordan det er at skulle være i vigør hele tiden. At være PÅ, at være i nuet. At være frisk på at feste, huske at lave lektier og være nærværende i timerne, være noget for vennerne, være der for familien. Det gad man faktisk ikke – det med familien. Kunne man bare være sammen med venner eller kærester 24/7 – 365 – så var det jo helt perfekt.

Den ramte mig fordi jeg kan se mig selv i flere af personerne fra SKAM. Jeg kan godt se mig selv i Eva. Jeg kan også godt se mig selv i Noora. Og i Isak.. Ikke fordi jeg er en gut. Og heller ikke fordi jeg er homo. Men fordi han har følelser. Han bliver forelsket. Han bliver såret. Han bliver ked af det. Har vi ikke alle prøvet det? At Isak bliver forelsket i en gut, gør (for mig) ikke den store forskel – følelserne er de samme. Det er bare meget sværere for Isak, fordi ingen ved han er til drenge, og han gør alt for at skjule det – for han er ikke tilpas i sin egen krop.

(Bogen er inddelt, så man tydeligt kan se når der sker noget nyt. Så de der har set serien, kan følge med i hvor vi er.) NÅ – men det var IKKE Isak sin sæson dette skulle handle om – den kommer senere. For der er jo 4 sæsoner – som bliver til 4 bøger. De 4 bøger er udkommet i Norge – på Norsk. Og ja – jeg har bøgerne på Norsk (Pånær nr. 4..). Fordi jeg har set serien på Norsk.. Men de udkommer altså også på dansk. Og det vil jeg egentlig gerne starte med at fortælle om.

Der er stort set ingen forskel at se på den danske og den norske udgave.Skam, Skam sæson 1, Sæson 1 af Skam - Eva, Eva's sæson, Skam sæson 1, Råmanus, Julie Andem, Boganmeldelse, Anmeldelse, De af os som har set serien i real tid på NRK.p3.no – altså hvor vi så de små dele, der hver dag blev lagt ud – hvor vi fulgte med i isakyaki, evamohn2, loglady99, jonas9000 osv. på instagram, Hey Briskeby på Youtube, og fulgte med i deres meldinger, sms og så videre. Vi vil rigtig gerne læse det “rigtige” manus. Det råmanus som er skrevet og brugt til serien. Vi er mange der har fået en hel del norsk indenfor vesten.. ( 😉 )  for å si det sånn, og som godt kan se det (med eller) uden norske tekster. Vi vil gerne læse bøgerne på norsk.

MEN – hvis du har set SKAM på DR – med danske tekster, og ikke har fulgt med i alle de extra ting der var med SKAM (på ekte) – så forstår jeg godt at du gerne vil læse den på dansk. Det hele (næsten) er på dansk. For på de 2 første sider og de sidste sider – er Julie’s storyboard. Det er hendes tanker imens hun skrev serien. Det er hendes ideér, hvad hun tænker i nuet. Det er brainstorm. Og det er på norsk.Skam, Skam sæson 1, Sæson 1 af Skam - Eva, Eva's sæson, Skam sæson 1, Råmanus, Julie Andem, Boganmeldelse, Anmeldelse, Men så spørger du sikkert.. Hvorfor skal jeg overhovedet læse den bog der, når jeg nu har set serien? Ja – ser du. Bogen er jo et råmanus. Det betyder at ALT er med i bogen. ALT! Det betyder, kort sagt, at der er scener der er skrevet, som ikke er blevet filmet – de er med. Der er ting der var meningen skuespillerne skulle sige, men de sagde noget andet (Og hvis du kun har set skam 1 (ÉN?!? 😱) gang, så er det ikke sikkert du vil opdage det når du læser. (Bortset fra at de faktisk har en anden farve – så du vil måske opdage det alligevel. Og nej.. det er måden billedet er taget på, det ser ud som om teksten bølger – det gør den ikke..) Der står hvem der medvirker i hvilke scener. Der står Julie’s kommentarer – ting hun har sagt uden for manus til skuespillerne (Faktisk er der især i bog 2 – som ikke er udkommet på dansk endnu – en ret fed kommentar til og om William – men jeg afslører det IKKE 😉 )Skam, Skam sæson 1, Sæson 1 af Skam - Eva, Eva's sæson, Skam sæson 1, Råmanus, Julie Andem, Boganmeldelse, Anmeldelse, Det er sjovt at læse et råmanus. Det er sjovt at kunne se hvad Julie har tænkt, da hun skrev historien. Det er sjovt at kunne følge med i, lige præcis hvor skuespillerne har kørt solo – hvor de selv har fundet på noget. Især er  Ulrikke (der spiller Vilde) rigtig god til at improvisere – det vil du se, hvis du kigger de bloopers der er udkommet her i december – hun er virkelig en haj til det. Jeg har set dem på NRK (åfkårse..), men de burde ligge på DR – eller også kan du finde dem her på Youtube ( Bloopers sæson 1Bloopers sæson 2Bloopers sæson 3Bloopers sæson 4). Og har du i øvrigt set, at du nu kan se SKAM på DR helt frem til 2021?? Så du har rig mulighed for at gensé, hvis du skulle få lyst.

TILBAGE til Eva’s sæson. Men .. Det er jo som om, at hvis du har set SKAM, så ved du godt hvad den handler om, og så er der ikke så meget at fortælle – af nye ting – andet end at du skal vide, at det er fedt at have et råmanus – det er ikke bare en beskrivelse af serien. Det er meget mere værd. Det er alle følelser og nuancer. Det er smukt.

Men kort fortalt handler sæson 1 om Eva, der er kærester med Jonas. De er lige startet i gymnasiet og har en fælles ven der hedder Isak. Eva er ret ensom og har ikke rigtigt nogle veninder. Jonas og Eva har planlagt en tur i sommerhus, som Eva har glædet sig meget til, men det ender med at de bliver nødt til at tage Isak med – og der kommer også en anden gæst i løbet af weekenden.

Eva tager til fest i gymnasiet, selvom hun må gå alene, og faktisk ikke synes det er alt for fedt. Her får vi det første indblik i, at der ihvertfald er en person der ikke bryder sig om Eva. Men hun møder også Noora, der er rigtig sød, og hun tænker at de kan falde godt i hak.

Hun opdager Vilde græde på toilettet, og lover hende at finde Chris. Det gør hun – men Chris er der allerede – for der findes både en jente Chris og en Penetrator Chris.

Nu finder Eva pludseligt sin plads i pigegruppen, og de er allerede igang med at tænke på deres russebuss. En bus de skal køre i når de er færdige med 3 g. For det er vigtigt at være “in” – og ikke ende med at være gå-russ. Men en sådan bus koster let 300.000 – og de penge må de jo skaffe…

(Det her… Det er den helt rigtige, ægte russebuss, som Sana bliver hentet i, af veninderne i sæson 4. Og ja – jeg har selv taget billedet.. 😘) (Det foregår ikke helt som i Danmark hvor vi kører i studentervogn, når vi er bestået.. og har fået en hue på. Nej, her kører de i russebus i en hel uge – druknet og indhyldet i sprit – og bagefter går de så op til deres eksamen. I Norge er det ikke kotyme med en hue – ej, heller gaver når man er bestået. Til gengæld har de en russedragt – en rød dragt som de går i, i flere måneder inden de er rigtige russ’er. Den bus de kører i er en partybus – fyldt med sprut, musik og lys. (Jeg har  – måske – prøvet noget lign.. 😉 ) )

Herefter følger vi Eva i hendes hverdag. Med venner, veninder, uvenner, kæreste, forældre, spiritus, fester og alt hvad der er imellem det. Nåja – også lidt skole da 😉

Og nu er det sagt før… Men jeg nævner det igen, for jeg så f.eks. Beverly Hills 90210- og var VILD MED DET! Det var det man så da jeg var 16. Der fulgte man også unge mennesker i gymnasiet. Deres hverdag, deres kampe osv. og man kan IKKE sammenligne SKAM med Beverly! Jeg siger bare, at idéen med at man følger de unge – DEN er det samme.

Og her er forskellen så bare, at man i serien SKAM – kan følge det MINUTT FOR MINUTT.

Denne her planche lavet jeg i julen 2016. Da sæson 3 var slut. Der er SÅ mange fejl i, men jeg synes stadig den er sjov (mest sjov, hvis du har set sæson 3 dog. Og nok også mest sjov hvis du har set DET HELE på NRK 😉 )

Har du set SKAM? Så køb bogen.

Har du ikke set SKAM? – så gør dig selv den tjeneste at se den. Også selvom du er 42 ligesom mig (Host – jeg er kun 27… 😉 ) Eller hvis du er 16 og står lige midt i alle følelserne. Hvis du er 30 og har små børn der gylper og skal have flaske og ren ble hele tiden. Hvis du er 50, og er kørt sur i livet. Hvis du er 24 og lige er gået fra kæresten. Hvis du er 67 og mangler noget godt at se i tv mens du strikker. Eller hvis du har hvilken som helst alder. Om du er glad, ked af det, sur eller deprimeret. SE den. (Og det kan faktisk hjælpe at se noget så fedt her, når man er deprimeret – jeg taler af erfaring!) Jeg er sikker på du ikke vil fortryde det. Men – det kan altså godt være at du bliver lige så obsesessed med den som jeg er (Jeg ved heldigvis at jeg ikke er alene ❤️) For det der er med SKAM er, Vi har alle været der. (Selvfølgelig ikke endnu, hvis du er 15 og først lige er startet med livet) Lige præcis der, hvor disse unge mennesker er lige nu. Der har mange af os været. Og vi tager ikke skade af at se hvordan unge mennesker er nu om stunder. Det kan også give dig en indsigt i dine børns liv. I dine børnebørns liv. Eller i dine venner der har børn. Den viser ungdommen at de ikke er alene. At alt er love. Livet er nu, og at mennesker trænger mennesker. For selvom det noen ganger kan føles sånn, så står ingen mennesker alene.

NÅ. Men egentlig så kan jeg jo snakke om SKAM herfra og til månen, og ikke blive træt af det – det har du garanteret fornemmet allerede. Hvis du vil læse mine tidligere indlæg om SKAM – kan du gå øverst på bloggen og skrive SKAM i søgefeltet. (F.eks. er der et indlæg om, at jeg var med til at købe det oprindelige RÅMANUS af Julie Andem, hvor hun så gav os et par extra scener – og pengene gik til Unicef. ❤️ )

Kunne du bruge dette til noget? Fik du lyst til at købe bogen på dansk? Jeg kunne rigtig godt tænke mig at vide, om du har set SKAM – enten på dansk eller norsk – og om du så er interesseret bogen. Jeg hører også gerne fra dig der ikke har set skam og bestemt ikke har tænkt dig at se den. Eller om du overvejer det nu, fordi bøgerne kommer.

OKAY. Har du læst med til nu? Så må jeg sørme sige tak – for det var godt nok en lang smøre jeg kunne om en enkelt bog der er udkommet på dansk.

Men hvis du har købt Eva’s sæson, kan jeg kun sige FEDT – og Noora’s sæson bliver udgivet lige om lidt.

Jeg kan selvfølgelig kun give 5 (grønne) krummehjerter ud af 5.Skam, Skam sæson 1 Råmanus, Råmanus sæson 1 skam, Skam råmanus, Julie Andem, Høst & Søn, Anmeldelse, Boganmeldelse, Krumme anmelder, Anmeldereksemplar,

Bogen er modtaget med henblik på anmeldelse. Det er altid min helt uforbeholdne mening du får. Jeg bliver ikke betalt for at skrive dette indlæg, og tjener ingen penge på at blogge. Jeg skriver om det jeg har lyst til, og som jeg finder interessant og i tråd med bloggens temaer. 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Boganmeldelse // Bare En Chance // Elle Kennedy & Sarina Bowen