Beauty Bear Vegan Vitamins // Billigvoks.dk

SKAM – Sæson 4 – SANA // Boganmeldelse // Julie Andem

Reklame

Boganmeldelse

Titel: Skam sæson 4; Sana

Forfatter: Julie Andem

Forlag: Høst & søn

Genre: Ungdom, Kærlighed, Venskab, Tro.

Serie: Skam Råmanus Dette er 4. og sidste bog. De første er Eva, Noora og Isak.

Udgivet: 15. marts 2019

Antal sider: 194

Læst som: Hard back, modtaget af forlaget.SKAM, SKAM sæson 4, SANA, Sana sin sesong, Sesong 4, Skam sesong 4, Julie Andem, NRK, Høst & Søn, Isak & Even, Noora og Wilhelm, Noora og William, Linn & Eskild, Jonas og Eva, Eva og P-Chris, VIlde og Magnus, Mahdi, Evak, Sana, Boganmeldelse, Anmeldelse, Anmeldereksemplar, Krummes Krummelurer, Krumme anbefaler, Krummes bøger, Krummeskrummelurer.dk,

🇳🇴 I kender min kærlighed til SKAM. ❤ Dette er 4. og sidste bog – Sana’s sæson. De 3 første bøger har jeg også anmeldt – se/læs med her. EvaNooraIsak SKAM, SKAM sæson 4, SANA, Sana sin sesong, Sesong 4, Skam sesong 4, Julie Andem, NRK, Høst & Søn, Isak & Even, Noora og Wilhelm, Noora og William, Linn & Eskild, Jonas og Eva, Eva og P-Chris, VIlde og Magnus, Mahdi, Evak, Sana, Boganmeldelse, Anmeldelse, Anmeldereksemplar, Krummes Krummelurer, Krumme anbefaler, Krummes bøger, Krummeskrummelurer.dkSKAM, SKAM sæson 4, SANA, Sana sin sesong, Sesong 4, Skam sesong 4, Julie Andem, NRK, Høst & Søn, Isak & Even, Noora og Wilhelm, Noora og William, Linn & Eskild, Jonas og Eva, Eva og P-Chris, VIlde og Magnus, Mahdi, Evak, Sana, Boganmeldelse, Anmeldelse, Anmeldereksemplar, Krummes Krummelurer, Krumme anbefaler, Krummes bøger, Krummeskrummelurer.dkVi følger med i Sana’s hverdag. Hører om hendes tro, hendes venner, hendes forældre (som faktisk er de forældre vi ser mest til i SKAM. De andre 3, der har vi kun set Evas mor og Isak’s forældre meget kort.) Hendes forhold til familien, og ikke mindst hendes bror. Og broderens venner 🙃 Forskellen på at være en pige og en dreng der tror på Islam.

Hvor svært det er at være Sana, og navigere rundt i livet. Pludselig få følelser for en dreng. Hvordan reagerer man? Når man ikke reagerer som det man ser veninderne gør. Må man? Hvad må man? Hvordan skal man agere? Hvor meget kan man fortælle andre?

“Sana ser overrasket på Isak. Isak lader sig ikke kue af blikket. Han er helt rolig.

Isak roligt: Jeg mener det helt ærligt. Skal du absolut altid være så hård?   

Sana provokeret: Du ved ikke, hvordan det er. Prøv du at vokse op i det her land som muslimsk pige uden at blive hård.                                                                                                                                                     

Isak: Øøøh jeg har prøvet at vokse op som homoseksuel dreng.

Sana: Det er ikke det samme. Du får ikke de samme blikke, som jeg gør. Ved du, hvad folk tænker, når de ser mig? De tænker, at jeg går med hijab, fordi jeg bliver tvunget til det, at jeg ikke har mine egne meninger, og at jeg skal indgå tvangsægteskab med min fætter i morgen. Når Elias og jeg går på gaden, spytter folk efter ham, fordi de tror, han undertrykker mig. Elias vile helst have, at jeg ikke gik med hijab, fordi han er bekymret for, at jeg bliver udsat for had. Hver eneste dag skal jeg bevise, at jeg ikke er undertrykt.                                                                                             

Isak er stadig helt rolig.                                                                                                                                                         

Isak: Er du sikker på, at det er det, folk tænker?                                                                                                         

Sana oprørt: Prøv at leve én dag med hijab, Isak, så vil du forstå, at de fleste nordmænd er racister.                             

Isak: Det er bullshit.                                                                                                                                                                 

Sana: Hvad?                                                                                                                                                                               

Isak: De fleste nordmænd er ikke racister. De fleste nordmænd ønsker, at alle mennesker kan leve i frihed og fred, og de interesserer sig for andre kulturer og er villige til at strække sig langt for at forstå og acceptere andre.                   

Sana ser på Isak.                                                                                                                                                                     

Isak: Men det er ikke så mærkeligt, hvis nogle nordmænd er bange for muslimer, De læser jo side op og side ned i medierne om IS og islamisering og omskæring. Og de ved godt, at det, de læser, ikke gælder alle muslimer, men når de endelig møder en muslim ansigt til ansigt, så kan de ikke huske, om det er i orden at sige etnisk eller udlænding eller multikulutrel, eller om de må give en pige med hijab hånden, eller om det er mangel på respekt at spørge til Muhammed. Og så ender de med ikke at spørge om noget som helst.                                                                                 

Sana: Det er sikkert meget godt. Jeg har fandeme fået mange dumme spørgsmål i mit liv.                   

Isak: Nej! Det er lige det. Folk må ikke holde op med at stille dumme spørgsmål! For når de holder op med det, så finder de på deres egne svar i stedet. Og dét er meget farligere.                                           

Sana ser på Isak.                                                                                                                                                                       

Isak: Du skal hellere holde op med at lede efter racisme i de dumme spørgsmål. Selvom det er sygt trættende, og selvom nogle spørgsmål reelt er racistiske, så skal du svare på dem alligevel.                 

Sana ser på Isak.                                                                                                                                                                       

Sana: Hvem fanden er du egentlig?                                                                                                                                   

Isak begynder at grine.                                                                                                                                                           

Sana: Jeg sværger, du lyder som min imam.” 

Russebus – kan hun overhovedet deltage i det? Hvordan er det at blive holdt udenfor? For selvom hun forsøger at være præcis som sine veninder, kan hun ikke de samme ting. Og pludselig føler hun sig helt alene. Hun gør måske nogle dumme valg, og kommer til at bøde for dem. Men Sana skal også huske, at ingen mennesker står alene. Had kommer ikke fra religion, den kommer fra frygt – Men hun føler sig alene. Fordi venindflokken ikke har samme tro som hende. De er ikke vokset op som muslimsk pige.SKAM, SKAM sæson 4, SANA, Sana sin sesong, Sesong 4, Skam sesong 4, Julie Andem, NRK, Høst & Søn, Isak & Even, Noora og Wilhelm, Noora og William, Linn & Eskild, Jonas og Eva, Eva og P-Chris, VIlde og Magnus, Mahdi, Evak, Sana, Boganmeldelse, Anmeldelse, Anmeldereksemplar, Krummes Krummelurer, Krumme anbefaler, Krummes bøger, Krummeskrummelurer.dk“Jeg er vred over, at jeg ikke er muslimsk nok. Og uanset hvad jeg gør, bliver jeg aldrig norsk nok. Og jeg er heller ikke marokkansk nok. Og jeg er ikke chill nok, og jeg er heller ikke pæn nok. Jeg er vred over, at jeg lod det blive så sygt vigtigt for mig at passe ind i en studenterbus. Og jeg er vred over, at jeg aldrig kan passe ind nogen steder, fordi jeg altid bliver vred og fucker tingene op.”

Sana vil gerne vise verden at hun har styr på det hele. Og det er også det vi har set igennem de første 3 sæsoner – ingen kødder med Sana! Hun har styr på det, og ved hvad hun vil. Og det er hende der siger til Isak i sæson 3, at Had ikke kommer fra religion – men fra frygt. Men Sana er også bare en teenagepige, med crush på en lækker fyr, problemer med at udtrykke sig, være i sin egen tro, samtidigt med at hun gerne vil være sammen med hele slænget.

Throwback til da hele FOGE, der havde set billeder af jenterne der stod på perronen, og ballongutta kom gående 😉 SKAM, SKAM sæson 4, SANA, Sana sin sesong, Sesong 4, Skam sesong 4, Julie Andem, NRK, Høst & Søn, Isak & Even, Noora og Wilhelm, Noora og William, Linn & Eskild, Jonas og Eva, Eva og P-Chris, VIlde og Magnus, Mahdi, Evak, Sana, Boganmeldelse, Anmeldelse, Anmeldereksemplar, Krummes Krummelurer, Krumme anbefaler, Krummes bøger, Krummeskrummelurer.dk“Sana og Vilde og Noora står ved et værksted/en parkeringsplads. Eva og Chris kommer hen mod dem. 

Eva: Sorry, vi kommer for sent.                                                                                                                                           

Vilde: Hallo, det er sindssygt uhøfligt at komme for sent.       

Chris: Skal vi ikke bare se på en bus? Det er jo for helvede ikke en jobsamtale. 

Vilde: Jo, men vi må vise dem, at vi er pålidelige. Hvordan skal de ellers kunne stole på, at vi betaler og så videre?

Noora: Det kan de heller ikke stole på, for vi har ingen penge.                                                                                               

Sana strengt: Ingen nævner et ord om, at vi ikke har nogen penge. 

Vilde: Jeg foreslår, at Sana og jeg fører ordet, og at I holder Jer lidt i baggrunden.                                                       

Sana: Jeg tror, vi lader mig føre ordet.                                                                                                                                     

Vilde: Men jeg supplerer.                                                                                                                                                             

Sana: Du supplerer lidt. Vilde nikker: Ja.”

Sæson 4 er nok den sæson jeg mindst kan relatere til. Og så alligevel. For vi ser jo bare en pige. Såret, forelsket, udenfor. Og det har de fleste jo prøvet. Igen kan jeg bare sige, at om du har, eller ikke har set SKAM, er bøgerne bare noget helt andet. Især fordi det er råmanus. ALT er med heri. Også scener der ikke er blevet filmet – eller til slut er taget ud. Ting Julie skriver til sit crew eller skuespillerne.SKAM, SKAM sæson 4, SANA, Sana sin sesong, Sesong 4, Skam sesong 4, Julie Andem, NRK, Høst & Søn, Isak & Even, Noora og Wilhelm, Noora og William, Linn & Eskild, Jonas og Eva, Eva og P-Chris, VIlde og Magnus, Mahdi, Evak, Sana, Boganmeldelse, Anmeldelse, Anmeldereksemplar, Krummes Krummelurer, Krumme anbefaler, Krummes bøger, Krummeskrummelurer.dkSæson 4 var også sæsonen hvor vi til sidst får et lille klip med nogle af de karakterer som vi gerne ville have haft fik sin egen sæson (JA – sæson 5 skulle have været Even’s 💚 Og ja, Vilde skulle have haft russebusssæsonen.) Men vi får altså lige et lille indblik. Én ny karakter hver dag ❤ Og det er så fantastisk en afslutning, at vi lige kommer lidt ind i deres verden. For her lærer vi, hvorfor Vilde gør som hun gør. Vi ser P Chris, vise – måske? – ægte følelser ;), at Jente Chris ikke altid føler hun slår til, Even – der bare vil gøre det allerbedste for Isak – for Isak gør alt i verden for Even. William, og hans sms-samtale med hans far, og hans hjælp til Noora’s tale til Sana. Til sidst Linn og Eskild ❤ Linn der altid er bekymret, og Eskild der bare vil gøre sit bedste for at Sana får en skøn fest. Og jeg må jo bare være ærlig at sige 😉 (Surpriiiise) at Even’s dag var den bedste 💚 Her hører vi lige om den film der “ligger på youtube”, som Even talte om i sæson 3, han skulle lave til Isak. Men en fed afslutning, på en alt for kort serie, hvis du spørger mig. Serien slutter med Sana’s Eid fest. Og jeg elsker, at serien slutter PRÆCIS som den startede. Med at Jonas holder tale ❤

For selvom det nogle gange kan føles sådan, så står ingen mennesker alene. Hver og en af os er en vigtig del af det store kaos. Og det, du gør i dag, har en effekt i morgen. Det er svært at sige nøjagtig hvilken effekt, og man kan som regel ikke se, hvordan det hele hænger sammen. Men effekten af dine handlinger er der altid et sted i kaosset. Om hundrede år har vi måske maskiner, som kan udregne den nøjagtige effekt af hver eneste handling. Men indtil da kan vi stole  på det her:

FRYGT BREDER SIG. MEN DET GØR KÆRLIGHED HELDIGVIS OGSÅ. 

Og herefter blev der i serien nu vist masser af kærlige kommentarer, fra én af de grupper jeg elsker mest i hele verden <3 FOGE – Jeg elsker dere ❤❤❤❤❤SKAM, SKAM sæson 4, SANA, Sana sin sesong, Sesong 4, Skam sesong 4, Julie Andem, NRK, Høst & Søn, Isak & Even, Noora og Wilhelm, Noora og William, Linn & Eskild, Jonas og Eva, Eva og P-Chris, VIlde og Magnus, Mahdi, Evak, Sana, Boganmeldelse, Anmeldelse, Anmeldereksemplar, Krummes Krummelurer, Krumme anbefaler, Krummes bøger, Krummeskrummelurer.dkI bogen er der også noget du ikke får i serien. Et extra kapitel ❤

Kan du ikke få nok? Så gør dig selv den tjeneste at se bloopers fra alle 4 sæsoner – du kan finde dem på DR1, eller youtube. Og før du får kaffen galt i halsen, når du går derind. Bloopers = sæson 5 😉

I ved hvad jeg mener. Både om bøgerne og serien. Der er selvfølgelig 5 hjerter ud af 5 fra mig. Digger det – i alle universerne

❤❤❤❤❤ Takk for megSKAM, SKAM sæson 4, SANA, Sana sin sesong, Sesong 4, Skam sesong 4, Julie Andem, NRK, Høst & Søn, Isak & Even, Noora og Wilhelm, Noora og William, Linn & Eskild, Jonas og Eva, Eva og P-Chris, VIlde og Magnus, Mahdi, Evak, Sana, Boganmeldelse, Anmeldelse, Anmeldereksemplar, Krummes Krummelurer, Krumme anbefaler, Krummes bøger, Krummeskrummelurer.dkBogen er modtaget med henblik på anmeldelse. jeg bliver ikke bedt om at skrive dette indlæg. Jeg har ingen økonomisk interesse i bloggen. Det er altid min helt uforbeholdne mening du får. Jeg skriver om det jeg har lyst til, og som jeg finder interessant og i tråd med bloggens temaer.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Beauty Bear Vegan Vitamins // Billigvoks.dk