Depend // Holo Fantasy // Efterår 2016

Bogsnak med Jussi Adler-Olsen i København // Selfies

Trisdag d. 4. oktober, tog jeg toget til København, for at få en bogsnak med Jussi Adler-Olsen, og ca. 20 andre bogbloggere – alle inviteret af Politikens Forlag. Vi mødte ind på Restaurat Sult, og fik en særdeles udsøgt frokost, og kaffe bagefter. Inden dagen, havde vi (ihvertfald de fleste) haft muligheden for at læse bogen (tys tys hemmeligt 😉 ), så vi var helt med fremme på det sidste nye, da bogen jo først udkommer d. 6. oktober. 1Allerede ved toget mødte vi en anden bogblogger som skulle med samme tog som Maria og jeg. (Maria er bog og kulturanmelder på onsdags avisen.) Her fortalte Jan, at han skulle mødes med Tv2 på banegården, som ville følge ham lidt på vej, og interviewe ham. Og vi skulle være med… Øhhh…2

De stod der rigtig nok, dér på stationen. Men vi var gået ud af en anden togdør, end de lige regnede med, så det var lidt morsomt. Men Jan blev udstyret med en mikrofon, og vi andre gik lidt ved siden af. Vi mødte en blogger mere da vi stod i forhallen, og så var vi 4 ellers klar til at gå. De fulgte os lidt af vejen, og så ville de møde os igen på Restaurant Sult.3 4

De var klar på restauranten da Jussi ankom, og de filmede under det meste af frokosten, hvor Jussi fortalte lidt om bogen, om afd. Q, om det at skrive, tankerne bag, plottene, og hvad der (måske) sker lidt i fremtidens bøger. Der var masser af tid til at stille spørgsmål undervejs, og Jussi er bare en rigtig god fortæller, og kommer rundt om mange ting. Han starter faktisk ud med at sige, at bloggerne er de eneste han stoler på – fordi de ikke skal stå til regnskab med nogen, og de skriver deres ærlige mening. Altså – set i forhold til de store aviser og magasiner, som oftest er købt/betalt. Og det har han nemlig ret i – jeg skriver altid min helt ærlige mening, lige gyldigt, om det er et produkt jeg selv har købt, eller om det er noget jeg har fået tilsendt.

Han har planlagt plottene siden 2006, og regnede faktisk med at de 10 bøger ville være færdig i 2016, sådan kom det ikke helt til at foregå, da dette jo er bog nr. 7. Men vi venter gerne på afd. Q – har jeg ikke ret ? For nogle år siden, var han igang med at skrive en af bøgerne, da der udkom en anden bog (fra en anden forfatter), der havde nogle af de samme ting med i, som den Jussi var ved at skrive. Det gik ikke – han vil gerne være original, og skrive noget nyt – så han gik igang – forfra igen.6 7Selvfølgelig lige et billede af maden – i disse affotograferede tider 😉 

Jussi har valgt at sige nej til nogle af hans mange rejser, han ellers plejer at være på – simpelthen for at få mere tid til at skrive bøger. Han synes ikke han kan være bekendt, at der skal gå 2 år før han er klar med en ny bog. (Helt ærligt – så føler jeg heller ikke rigtigt, at jeg kan vente 2 år mere, før jeg får en fortsættelse 😉 ) Det er en langvarig process, det med at skrive bøger – f.eks. hvis han har planlagt et mord til en bestemt dag, og vejret her skal være helt perfekt – men der så regner !! – Så må han måske skrive en hel masse sider om, for at få det til at passe.

Der er flest kvinder der læser bøger. Vi får så mændene (og flere kvinder) til at læse også – vi er gode til at formidle det videre.

Jussi bruger rigtig meget tid på at researche, inden en ny bog. Eller også gør hans assistent, en assistent som han på ingen måde kan undvære. Det er forskelligt, hvor meget han får skrevet. Én dag, kan han måske skrive i 14 timer, andre gange går der måske et par måneder imellem. Han ser mange film, og synes ofte, at de ender dårligt – men så digter/skriver han selv en bedre slutning – det bliver man også bedre af. Vi får et indblik i, hvordan hans dag går, når han skriver, hvordan sætter han tingene op, hvordan kan han huske personerne fra hinanden osv.

Han fortæller om baggrunden for at han har skrevet denne bog.

At der er mange piger i dagens Danmark, der helt fra de var små, har fået at vide de er noget ganske særligt. Er helt specielle. Kan blive noget stort. Og ja, det kan mange da også. Men nogle af dem, går så ellers og venter på at de bliver opdaget. Men det er jo ikke alle der er skabt til noget stort, man må indimellem selv lige tage initiativet, og komme ind i kampen.

Jussi fortæller, at han indimellem får mails fra folk med “rigtige” historier, der fint kan bruges i en bog, og det er lidt sjovt at høre, fordi man kan drage paralleller ind i bogen.

Denne gang er vi i Rose’s “hoved”, og han fortæller at det er hans yndlingsperson. Næste gang er det Assad’s tur, og det glæder jeg mig faktisk rigtig meget til. Men vi manger jo også at komme helt indeni Carl Mørk, og det skal vi også nok komme 😉

Jeg havde et enkelt spørgsmål med hjemmefra, men det fik jeg hurtigt besvaret uden at spørge. Jeg ville nemlig gerne vide, om han allerede fra dag 1, vidste hvordan bog nr. 10 ville ende. Og dét gør han.

Udover afd. Q, skriver han også på et par andre projekter, der lyder rigtig spændende, og jeg glæder mig til, hvis de / når de bliver ført ud i livet.

Da vi var færdige med at spise, fik vi signeret bøger, og taget et billede med Jussi, som vi kunne tage med hjem. Jussi var meget interesseret i, hvad det var for nogle små post-it sedler jeg havde i bogen. Og jeg forklarede ham, at det er nogle af de “gode” sider, spændende sider, eller sider jeg gerne vil huskes på, og gerne ville vende tilbage til, når jeg skrev min anmeldelse – hvis jeg skulle have glemt noget 😉 8 9

OG SÅ… Blev Betina og jeg interviewet.. Åh gud, jeg frygtede det allerede da jeg stod der.10Bagefter gik vi i Kongens Have, hvor noget af bogen foregår, og Jussi viser sig igen at være helt med på alting, for han smider sig simpelthen i græsset, og viser hvordan et af ligene fra bogen ligger. Han fortæller lidt om de forskellige indgange, og hvordan det foregår i bogen.1211Herefter havde Maria og jeg et par timer i København, før vi igen skulle med toget. Her mødtes vi med 3 af de andre bloggere, som vi fulgtes med på vej hjem i toget.

En helt igennem fantastisk dejlig dag, og meget inspirerende og oplevelsesrig. Stort tak til Politikens Forlag for muligheden. 13 14Nå ja – så sluttede jeg jo aftenen af med at se mig selv på 22-nyhederne på TV2, i et interview, og masser af billeder hvor jeg er i baggrunden. og MIN blog…. Blev nævnt – med fulde navn og det hele, lige midt i billedet – det var så surrealistisk.

Måske virker linket ? Hvis du vil se hele indslaget – ca. 3,5 minut.

http://nyheder.tv2.dk/samfund/2016-10-04-jussi-adler-moeder-sine-kritikkere-i-er-stort-set-de-eneste-man-kan-stole-paa

Og dagen i dag ? Jeg er mega træt. Men det er et af de arrangementer jeg rigtig gerne vil med til, og så må jeg tage “straffen” bagefter, og være lettere smadret i både krop og sind. Så i går i tv – i dag har jeg bare lavet frikadeller 😀 😀

Glæd Jer til bogen – jeg har anmeldelse klar til i morgen 😀

1 kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Depend // Holo Fantasy // Efterår 2016