Goodiebox // December 2016

Sammen om SKAM(men) // SKAM

Hvis du kun følger bloggen pga. skønhed, makeup, neglelak eller bøger, er dette indlæg måske ikke for dig. Men prøv alligevel 😉 Måske du bliver overrasket. 😉 Billede 16-12-2016 21.01.16

SKAM. Har du set den ? (Hvis du ikke har set SKAM endnu – men påtænker det, vil jeg advare – der er spoilere. Undskyld på forhånd 😉 )

Det har jeg spurgt alle folk om, når jeg har mødt dem. Jeg har fået et par stykker til at se den, som faktisk ikke lige umiddelbart var interesseret. Det er godt nok for mig.

Jeg blev også spurgt – har du set skam ? Narrjj – det har jeg ikke. Er det ikke en norsk ungdomsserie ? For unge ? Altså, sådan nogle som er 17 år ? I gymnasiet ? Hvorfor ser du den ? Er det noget for mig ? Jeg er – helt ærligt – 40 år !! Det er et par dage siden jeg gik på handelsskolen..Billede 27-12-2016 15.31.18

Jeg lå hjemme på sofaen, og var syg. Det eneste jeg lige kunne var at se fjernsyn, eller netflix. Men jeg kunne da også lige tjekke det der NRK ud.

BUM. Så var jeg solgt. I første afsnit. Jeg bingewatchede afsnittene. Helt ind i sæson 3. Det var jo nemt nok – de fleste afsnit varede max 25 min. Da jeg kom til afsnit 5 i sæson 3, var der ikke flere. HVA SKJER ? Helt serr ? Hvorfor er der ikke flere afsnit ?

Det er fordi…. Det hele foregår i real-time. Altså – hvis man så det på NRK.p3.no – kom der afsnit i løbet af ugen – og så kom alle afsnittene i et fælles (stort) afsnit om fredagen. Dem kunne man vælge at nøjes med at se – altså det store afsnit om fredagen. MEN – som jeg har sagt til alle – DONT – gå ind på Nrk.p3.no – og se det trin for trin – eller MINUTT for MINUTT. 😉  Her får du ugen i små bid. Så kommer der måske en Instagram opdatering søndag middag. En sms (melding) søndag aften. En melding mere mandag formiddag. Og et klip fra skolen mandag middag. Så kunne der måske gå helt til onsdag, før man igen så et liten klip -fra skolen. Mens de måske var i biologitimen. Mens Sana og Isak sad midt i timen. Og kiggede på lærerens pupper – under den der hvide trøje.

Og se den nu for pokker med Norske undertekster (eller uden) – det er ikke det samme, når det er oversat til dansk.

meme

Så gik der lidt tid igen, og vi sad alle sammen og trykkede opdater konstant. Måske opdagede du Instagram opdateringen selv – den foregik måske på Isak’s profil. Eller måske var der en i SKAM Kosegruppa der lagde billede op, så vi alle kunne se der var nyt. Og ligesådan hvis der kom ei liten klip på 2-3 minutter. Fra britt 3

Og forrige fredag var det slut. SLUT. SKAM var S L U T.. Det var så bedrøveligt. Gud hvor jeg savner at skulle opdatere hele tiden. Nu går tiden så med at gense alle sæsonerne. Eller – jeg behøver jo ikke lyve her, vel ? Det havde jeg gjort. Altså genset sæsonerne. Mere end 1 gang. Sæson 1 så jeg vidst kun 3 gange. Sæson 2 lidt flere. Men sæson 3 ? Jeg har slet ikke tal på, hvor mange gange jeg har set sæson 3. De små klip, meldinger, IG, dem har jeg set et utal af gange. Det var jo det eneste vi havde at forholde os til i ugen – op til fredag.

Britt - 1

Det er (var) noget vi var fælles om. Fælles om SKAM(men). Det var så jævlig dritkul, ass.

Jeg er vild med sæson 3. Den bedste sæsonen, den.

Jeg kunne godt lide sæson 1. Jeg synes sæson 2 var bedre. Men sæson 3 ?!? SERR – jeg var forelsket i sæson 3.Fra matti 1

Og hvorfor er jeg det ? Som 40-årig ? Jeg ved ikke med dig – men jeg kan (næsten) huske hvordan det var at være 16-17 år. Den tid på handelsskolen. Det husker jeg godt. Kammeratskab, venner, forelskelser, festerne, nye tider. Ja, jeg kan ikke forklare det. Den minder på en måde om Beverly Hills 90210. Ungdommen. The bad guy. De lyshårede piger, smukke piger. Lækre fyre som man blev forelsket i. Men det er på et helt andet plan.

De bringer mange emner op. Nogle som kan være svære at snakke om – andre helt amindelige teenage frustrationer. Kærester, utroskab, kys, voldtægt, sexualitet, venner, vennernes kærester, kærestens venner. Det at være anderledes. At skulle forholde sig til sine forældre, når det eneste man har lyst til, er at være sammen med sine venner / veninder, eller kæreste. Eller spille playstation.Cathrine

Julie Andem – det hedder kvinden der har skrevet SKAM – hun skrev ikke serien til dem på 40. Og alligevel er vi rigtig mange. SOM I RIGTIG mange der har den alder. Heldigvis. Jeg er ikke alene (DU er ikke alene ) at være (halv)gammel kone, der er vild med SKAM. Men hun fanger simpelthen nerven gør hun, hun har fat i den lange ende. Jeg har hørt, mere end 1 gang, at jeg er latterlig for at se SKAM. Jeg er trods alt 40 år. Gift, og mor til 2 store knejter. Men det at være med i den danske Kosegruppa, har heldigvis gjort, at: Du er ikke alene. Og her – i Kosegruppa – er det heldigvis OK at tale om SKAM. Frirum. Kos og kjærlighet.Fra matti 3

Hvis jeg blot havde set skam hver fredag, var jeg gået glip af en hel masse. Alle meldingerne og IG opdateringer især. Så havde jeg syntes SKAM var god. Men fordi jeg så den i real-tid fra midt i sæson 3, synes jeg sæson 3 var særligt god.

Jeg er helt vild med fortællingen om Isak og Even. Det er episk kjærlighet. Det er en kærlighed man ikke ser ofte. Det er ikke ret tit man ser kærlighed mellem 2 fyre gengivet på film. Og slet ikke på denne måde. Nogle kan slet ikke tåle at se 2 fyre kysse. Så skal de måske ikke se sæson 3. Jeg synes det er digg. Det er så smukt skildret – deres kærlighed. Det kunne, i princippet, (næsten) have været kærligheden mellem en pige og en dreng. For ung kærlighed er svær. Men ung kærlighed når man er en gut, der liker en annen gut, den er bare endnu sværere. Isak er så bange for andres reaktioner. Men her i SKAM er det bare vist så smukt.Fra matti 4

Julie tuller en del med de danske fans. F.eks. har der i et afsnit været en dansk receptionist med, og her siger Even – “Er du dansk ? Jeg elsker danskere.” Og der hang et lille dansk skilt på juletræet. Men helt generelt – hele vejen igennem SKAM – har der været referencer. Til Pretty Woman, Romeo og Julie. Tidspunkter, hvor klip er blevet lagt op, hvor Isak er født, ting som at Isak ber om en fanta – den er orange – og orange betyder .. noget. Tidspunktet 21:21 – er blevet brugt igen, og igen. Det har været sjovt. Det har jeg lært i Kosegruppa. Jeg ville ikke have opfanget alle de hints, hvis ikke jeg var med i gruppen. Der er blevet gisnet, håbet, tænkt, sukket, refereret, analyseret, overanalyseret. Det har været SÅ fedt.Fra matti 5

Især hovedpersonerne i 3. sæson Tarjei og Henrik, har været godt fotograferet i det Norske. Danske SKAM fans har simpelthen lavet skamsafari – SKAMFari 😉 til Oslo, og mødt den ene, den anden eller begge. Og begge gutter har været så jævlig søte, ass. Fået taget billeder med deres fans, talt med dem, osv. Tarjei er netop nu igang med en teaterforestilling, hvor der også er flere danskere der har været oppe at se ham. Og de har haft gaver med fra den danske gruppe. Det har så igen bevirket, at det har været i aviserne.min egen

Der er flere IG profiler der stiller virkelig skarpt på EvaK – og deler billeder i et væk. Også billeder der er taget privat, og det synes jeg måske er lige i overkanten. Lad dem dog være unge mennesker, ass. Tarjei er 17 år, og Henrik er 21. Lad dem være lidt i fred altså. NEJ, jeg mener ikke at man skal droppe at spørge om lov til at tage billeder, hvis man møder dem – men lad være at tage billeder uden de ved det – eller del billeder fra deres barndom. Slut, ass.

Til slut vil jeg bare sige. Det er nok noget af det bedste skuespil jeg har set til dato. Hold da op hvor de 2 gutter spiller godt. Jeg spår dem begge en stor karriere, og flere Oskars 😉 At spille som de har gjort kræver mye. Og at have evner til at være så godt inde i, hvordan ens mimik er, og hvordan man ser ud, når man har en psykisk sygdom – det er vildt flot. Og alle de følelser man har kunnet se i deres øjne og ansigter. Wow. De andre spiller også godt – men de når ikke Tarjei og Henrik til sokkeholderne. Sådan er det bare.

Nå nej, jeg var ikke færdig 😉 SÆSON 4 – kommer til foråret – vi ved endnu ikke hvem der bliver hovedperson. JEG og mange andre håber det kunne blive Even – skjønner det ikke da, men jeg/vi hoppas. #Evenforsesong4 – Det kunne også blive Vilde. Eller Magnus. Eller endda Sana. Jeg tror dog, at Vilde får den sidste sæson – der hvor de skal køre i russebuss – det er Vildes.

Marlen

Billede 14-12-2016 17.17.03

Og så er der en lille hage. Jeg er begyndt at tænke lidt på norsk. Mine ordstillinger kan godt finde på at ændre sig lidt. Så jeg undskylder, hvis der er fejl – de er udelukkende mine. Og så har der sneget sig et enkelt ord, eller 2 ind i min ordbog. 😉 Der er bare nogle ord der er dritkul, og som jeg har taget til mig. SKAMdinavisk er det nye sort.

Og Memes – der er lavet en del. Jeg har lavet få selv. Og en der er lidt større – med (næsten) alle de ord jeg synes er top i sæson 3. Ej, jeg tuller – de er slet ikke med alle sammen, men der kunne ikke være flere. 😉

De andre memes jeg har delt, har jeg fået lov at låne fra den danske Kosegruppa, og den Norske fangruppe – Navnene står på billederne. Dem uden – er mine. skam3

NÅ ! Men det blev alligevel lidt længere end jeg havde planlagt. Hvis du har holdt på så længe at du er nået hertil ? Vil jeg bare sige TAK.

Har du set SKAM ? 🙂 – Eller fået lyst til at se SKAM ? Ej, jeg bare tuller. Alt er LOVE. Ferdig med saken !

2 kommentarer

  • Jane Hansen

    Sidder og skraldgriner ???
    Er selv 42 og troede sku jeg var blevet helt skør, rart at læse at vi enten er skøre begge to eller også bare skam-ramte begge to ????

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Goodiebox // December 2016